De betekenis van het Yin Yang symbool
Hits: 1997

Yin en Yang theorie

De theorie van Yin en Yang is een fundamenteel beginsel over de dynamische werking van de natuur. Het Taoisme erkent dat álles een tegenstelling in zich heeft,  welke tegelijkertijd van elkaar afhankelijk is. En dus ook elkaar beïnvloed.  Zo wordt met het Yin en Yang symbool  aangegeven dat elk object een lichte en donkere zijde kent.

Het lichte kan niet bestaan, het heeft geen betekenis,  zonder het donkere en andersom kan het donkere kan niet bestaan zonder het lichte.  Dit symbool en de filosofie van Yin en Yang vormt de basis van het traditionele Chinese denken.

Yin en Yang zijn de namen die de Taoïsten geven aan wat zij de twee belangrijkste krachten in het universum noemen. Yang is alles wat dynamisch is, steeds veranderend, zichtbaar, warm en sterk; Yin is alles wat statisch is, stil, verborgen, koud en zacht. Deze termen zijn niet absoluut; ze bestaan in relatie met elkaar en zijn twee zijden van een geheel. De een bestaat niet zonder de ander. Dit betekent een goed gebalanceerd leven en waarin beide aspecten in evenwicht zijn.

Ons moderne leven is heel erg Yang-georiënteerd; we stellen prijs op zichtbaarheid, competitie en kracht. Deze eigenschappen kunnen een positieve kracht in ons leven zijn, maar ze kunnen ook uit de hand lopen en tot zelfvergroting, agressie en onbeweeglijkheid leiden.

Om diepe tevredenheid uit het leven te kunnen halen, cultiveren we ook onze Yin-eigenschappen: vriendelijkheid, rust en stilte. Regelmatige Qi Gong beoefening stilt ons verlangen naar beide aspecten: sommige mensen hebben meer Yin nodig, anderen meer Yang, maar wij allemaal hebben ze allebei nodig.

Een Yin toestand uit zich bijvoorbeeld in koude, passief, leegte, stil, langzaam en neerwaarts.  Een Yang toestand is dus tegenovergesteld en uit zich in warmte, actief, volheid, beweging, snel en opwaarts.  Als je wat langer met het Yin Yang bekend concept bekend raakt, ontdek je de werking eigenlijk vanzelf.  Het is namelijk ook gewoon heel logisch en je kunt het op werkelijk álles toepassen.  Het biedt ingang voor een andere, zeer relativerende, manier van kijken naar de verschijnselen en objecten.  Dus als je denkt ‘ik voel me vandaag ongelukkig’ dan heeft  dit alleen betekenis omdat je jezelf ook ‘ongelukkig’ kunt voelen.  En andersom werkt dit natuurlijk precies net zo, het een kan immers niet bestaan zonder het ander.

De Chinese geneeskunst  hanteert yin yang als concept om de werking  en de staat van lichamelijke processen te kunnen vaststellen.  Yin en Yang bevinden zich in een continu veranderend evenwicht, een dynamische balans.  Zo is de bovenkant van het lichaam Yang en de onderkant Yin; de achterkant is Yang, de voorkant is Yin De Chinezen ontdekten dat iemand ziek kan worden als het evenwicht tussen Yin en Yang in het lichaam verstoord is geraakt. Het kan zijn dat de balans teveel naar een kant is doorgeslagen, maar ook is het mogelijk dat de stroom van voortdurende verandering ergens stagneert (blokkade). Dat kan door externe omstandigheden komen (bijvoorbeeld het weer), maar ook door bijvoorbeeld verkeerde voeding, erfelijke eigenschappen of emotionele factoren. Als ziekte een uiting is van een verstoord evenwicht of van stagnatie van de levensenergie, dan kan genezing plaatsvinden door het evenwicht te herstellen. Een verstoord evenwicht kan in de context van Yin en Yang aangegeven worden met een overschot van Yin, een overschot van Yang, een tekort van Yin en een tekort van Yang.

Het herstellen van evenwicht is wat bereikt kan worden met beoefening van Qi Gong. Waardoor de blokkades worden opgeheven en de energie weer vrij kan stromen, het evenwicht kan zich herstellen en de ziekteklachten verdwijnen.

bron: deels onbekend

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn