Traditional Chinese Medicin en de 5 elementen

De gezondheidsleer TCM verdeelt alle energie in de vijf elementen  Aarde, Metaal, Water, Hout en Vuur.

Traditional Chinese Medicine is lang geleden ontwikkeld en wordt vandaag de dag nog steeds toegepast. Denk aan bijvoorbeeld aan acupunctuur en natuurlijk Qigong. Ook de World Health Organisation erkent TCM als geneeskunde, die bovendien goedkoper is dan westerse geneeskunde en zeker zo effectief.

Het belangrijkste doel van TCM is de energie (Qi) vrij te laten stromen, in de juiste sterkte en kwaliteit. TCM, in tegenstelling tot westerse geneeskunde, ziet de mens als geheel en kijkt naar de oorzaak van klachten. TCM maakt je bewust hoe jouw energie huishouding werkt  én welke invloed je daar zelf op hebt. Geen symptoombestrijding, maar je energieproblemen op een natuurlijke manier bij de bron aanpakken. 

Het Chinese energiemodel van de vijf elementen biedt je handvatten om zelf gericht actie te kunnen ondernemen. Elk element correspondeert met een specifiek intern orgaan en heeft een functie in de aanmaak en het op peil houden van energie. Deze elementen, de interne organen, voeden en controleren elkaar.

Het boeiende is dat ieder van ons herkenbaar is als een specifiek type, een element wat dominant aanwezig is. Dit heeft onder meer een weerslag op je temperament, karakter, favoriete seizoen én je fysieke en emotionele kwetsbaarheden. Zie dit overzicht:

tabel 5 elementen 10

Herken je jezelf al een beetje? Binnenkort kun je hier de TCM type test doen, met een uitgebreide rapportage.
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn