Qigong is een eeuwenoude Chinese bewegingsleer

Qi is de levensenergie op aarde die alles doet groeien, bewegen en veranderen. Gong staat voor beoefenen of werken aan het opwekken van Qi.

De Chinese holistische filosofie TCM beschouwt het leven als één omvattend bio-elektrisch systeem. Waar lichaam en geest, ademhaling, voedsel, natuur en jaargetijden allemaal samenhangen, en van invloed zijn op ons fysieke en mentale welzijn.

De medische Qigong oefeningen en technieken richten zich op vier onderling verbonden aspecten:

. werken aan een soepel lichaam
. het opwekken van interne energie
. voeden van interne organen
. het ontwikkelen van een kalme geest 

 


Een soepel lichaam

Ons lichaam krijgt veel aandacht in Qigong. Met zachte rek- en strek bewegingen worden spieren en pezen soepel en sterk gemaakt. Gewrichten worden geopend en organen gemasseerd. Met Qigong krijgen we een zacht en soepel lichaam met veel aandacht voor de wervelkolom en het gebied rond de schouders, waardoor ook hier afname van klachten.

Interne energie

Qi is de verbinding tussen lichaam en geest. De oefeningen wekken deze interne energie op en transformeren oude energie naar nieuwe vitale energie. Daarnaast worden de meridianen geopend, zodat de Qi beter stroomt en energieblokkades worden opgeheven.Tijdens de oefeningen is dit merkbaar door soms aangename tintelingen in het lichaam en een diep gevoel van rust en innerlijke vrede.

Voeden interne organen

Gebaseerd op de traditionele Chinese geneeskunst, zijn onze organen een afspiegeling van de 5 elementen vuur, aarde, metaal, water, hout en vuur. Deze elementen voeden en controleren elkaar. Net als bij acupunctuur, zijn medische Gigong technieken gericht op een betere werking van de organen en het onderling in balans brengen. 

Een kalme geest

De geest is meester van onze Qi en ons lichaam. Qigong is een vorm van dynamische meditatie en maakt onze geest kalm en opmerkzaam. De geest wordt getraind door het oefenen van aandacht op de bewegingen en de interne energiestroom. Met de kracht van gedachten en intentie leer je zelf de interne Qi sturen en beheersen in het lichaam. Je ontwikkelt veerkracht van de geest, waardoor je beter kunt omgaan met teleurstellingen en tegenslagen.

Noot: Qigong wordt ook geschreven als Qi Gong, Chi Gong, Chigong, Chi Kung of Chikung.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn